Blog

Aankondigingen, nieuwtjes en gedachtesteentjes in mozaïek


Erfenisaangiften 1818-1830

Dit weekend kan u genieten van een nieuwe cluster aan bestanden, namelijk de erfenisaangiften van de gemeenten Bassenge (Bitsingen), Eben-Emael, Kanne, Lanaye (Ternaaien), Roclenge (Rukkelingen-aan-de-Jeker), Rosmeer, Val-Meer, Vroenhoven, Wonck en Zichen-Zussen-Bolder in de periode 1818 tot 1830. Al deze gemeenten behoorden samen met Vlijtingen tot het registratiekantoor van Maastricht tot 1830.

Elk bestand zal gepaard gaan met zowel een korte algemene inleiding als met enkele specifieke opmerkingen die bij de bewerking van de gemeenten boven zijn komen drijven. Tenslotte wordt de cluster afgesloten met een overkoepelend bestand, zodat iemand ook het geheel in een oogopslag kan overzien en doorzoeken.

Hou de site dus in de gaten de komende dagen.

N.B.: Het nieuwe webadres is gewijzigd in kennethbooten.com

Kenneth Booten, 7 januari 2021

Vredegerecht Bilzen: een uitgebreid repertorium van de oudst bewaarde akten

Bij de overkoepelende bestanden is er nieuw bestand beschikbaar. De oudst bewaarde minuten van akten van het vredegerecht zijn nu gemakkelijk op te sporen met het repertorium. Er waren van de akten van 1804 (1805) en van die van 1810 tot medio 1816 geen repertoria bewaard. Elkeen moest die manueel blad per blad doornemen in de hoop nuttige zaken tegen te komen. Dat is bij deze verhopen.

Voor genealogen zijn het voornamelijk de akten van bekendheid of verklaringen over geboorten en sterften die niet in de burgerlijke stand waren ingeschreven en de familieraden ter aanduiding van voogden die nuttig zullen blijken om familierelaties samen te stellen of verloren gewaande personen te kunnen plaatsen.

%d bloggers liken dit: